Савети и информације за пацијенте

Списак корисних информација и савета за наше пацијенте

Најчешћа питања
наших пацијената

На једном месту прочитајте одговоре на најчешће постављена питања наших пацијената, као и корисне савете за побољшање квалитета здравственог стања.

  • Пријем у болницу
  • Царски рез
  • Анестезија
  • Пејсмејкер
  • Редукциона дијета
  • Фебрилни напад – „Дечији фрас„
Пејсмејкер

Ваш пејсмејкер својом модерном конструкцијом заштићен од утицаја које би могли изазвати електрични апарати. Већина електричних уређаја са којима свакодневно долазите у контакт сасвим је сигурна и неће ометати рад Вашег пејсмејкера.

ПЕЈСМЕЈКЕР ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ

Редукциона дијета

Стручна комисија за шећерну болест је формирала табеле за 1000 до 2000kcal ради лакшег праћења дневног уноса хране

ТАБЕЛА 1000 kcal
ТАБЕЛА 1200 kcal
ТАБЕЛА 1500 kcal
ТАБЕЛА 1800 kcal
ТАБЕЛА 2000 kcal

Фебрилни напад – „Дечији фрас„

ФЕБРИЛНИ НАПАД – УПУТСТВО ЗА РОДИТЕЉЕ

Важно је да знате:

  • После фебрилног напада Ваше дете ће бити здраво.
  • Фебрилни напади су честа појава код деце.
  • Нови фебрилни напади су врло чести и јављају се код око 50% деце.
  • Фебрилни напади не проузрокују оштећења мозга уколико нису компликовани, а нису ни узрок менталне ретардације, нити по себи ометају школовање детета.
  • Фебрилни напади нису епилепсија и врло ретко доводе до епилепсије.
  • Ваше дете неће умрети у току фебрилног напада.

 

  • Ваше дете је имало фебрилни напад, и јако сте уплашени, не знате како да се понашате при наредном скоку температуре.
  • Напад се може поновити при неком од поновних скокова температуре. Ово је упутство о томе како да се понашате у таквој ситуацији.
  • Када Ваше дете има повишену температуру (>38Ц) потребно је да дате лек за снижавање температуре (најчешће су то парацетамол-Парацет, Фебрицет, Ефералган, итд., или ибупрофен-Бруфен) који можете поновити након 4-6х у дози коју Вам је лекар прописао уколико је температура поново изнад 38Ц.
  • 15-20 минута након давања лека за снижавање температуре истуширајте дете (то можете учинити и било када у међувремену), раскомотите га, дајите доста течности. Фрикције алкохолом се не препоручују!
  • Када је температура изнад 38Ц дајте и Диасепам ректално (што Вам је показано претходни пут), 5мг. Лек можете поновити на 8 или 12х уколико је температура поново повишена (како Вам је лекар саветовао, прочитаћете у отпусној листи или извештају).

 

  • УКОЛИКО СЕ ПОНОВНИ ФЕБРИЛНИ НАПАД ИПАК ДЕСИ:
    • будите прибрани
    • окрените дете на бок,
    • дајте Диасепам 5мг ректално,
    • не прскајте, не отварајте уста, не извлачите језик, не стављајте никакве предмете у уста,
    • уколико напад не пролази и 15мин по давању Диасепама, позовите Хитну помоћ.



Ступимо у контакт

Посетите нас или пошаљите email када год желите. Отворени смо за све сугестије, похлаве и критике.


Адреса

Милоша Обреновића 17,
31000 Ужице


Позовите нас

+381 31 599 599
+381 31 599 555


Пишите нам

generalnizc@zcue.rs


Желите да знате више ?

Поступци припреме

Поступци припреме за неинванзивне и минимално инванзивне процедуре

  • Припрема за колоноскопију
  • Припрема пацијента за преглед компјутеризованом томографијом
  • Магнетна резонанца – опис прегледа
Припрема за колоноскопију

Поштовани, молимо Вас да пажљиво прочитате овај текст припреме за преглед и да се придржавате упутстава, како би преглед био успешан.

Седам дана пре прегледа пожељно је да не узимате следеће намирнице: паприку, парадаиз, спанаћ, блитву, зелену салату, гриз, паленту, сусам, грожђе и киви.

Припрема црева започиње два дана пре заказаног прегледа са корекцијом исхране.

Два дана пред преглед узимати само течну храну, или лагану храну са мало остатака-бистре супе, бистри сок од јабуке, чајеве и воду. Не пити млеко и густе сокове.

Сутрадан, један дан пре прегледа, почиње се са чишћењем црева Фортрансом, и тај дан се не једе храна.

Да би преглед био успешан потребно је да дебело црево буде чисто, без присуства столице која омета преглед и повећава могућност да се промене превиде.

ПРИПРЕМА:

ФОРТРАНС (полиетиленгликол-ПЕГ) је лаксатив који се користи за чишћење црева пред колоноскопију. У оригиналном паковању је у виду прашка који се пред употребу раствара у води (до 4 литра).

УКОЛИКО ЈЕ ВАШ ПРЕГЛЕД ЗАКАЗАН ПРЕ 12 САТИ:

Дан пре заказаног прегледа, у 12х, 2 кесице прашка ФОРТРАНСА растворити у 2 литра воде и попити (први литар раствора попити у једном сату, на сваких 15 минута по 200мл раствора; други литар на сваких 15 минута пити по 100мл. Раствор пре сваког пијења промућкати).
У 16х попити још две кесице прашка ФОРТРАНСА растворене у 2 литра воде и пити на исти начин.

УКОЛИКО ЈЕ ВАШ ПРЕГЛЕД ЗАКАЗАН ПОСЛЕ 16 САТИ:

Дан пре заказаног прегледа, у 18х, 2 кесице прашка ФОРТРАНСА растворити у 2 литра воде и попити (први литар раствора попити у једном сату, на сваких 15 минута по 200мл раствора; други литар на сваких 15 минута пити по 100мл. Раствор пре сваког пијења промућкати).
Ујутру на дан прегледа, у 07х попити још две кесице прашка ФОРТРАНСА растворене у 2 литра воде и пити на исти начин, тако да се унос последње дозе заврши 3-4 сата пре прегледа.

На дан припреме попити још 3-5 литара течности (вода, чај).

Свако паковање ФОРТРАНСА садржи упутство за употребу које Вам саветујемо да прочитате!

ПАЖЊА:

Болесници са дијабетесом треба да на дан прегледа контролишу гликемију неколико пута у току дана, и по потреби смање дозу инсулина. Током припреме не узимати оралне хипогликемике и на дан прегледа не примати инсулин. Преглед обавити у преподневним сатима по приоритету, а по потребу припрему обавити у болничким условима. Пред преглед конролисати вредности гликемије. Током прегледа по потреби ординирати инфузију глукозе са одговарајућом дозом брзоделујућег инсулина.

Бубрежни болесници се припремају за преглед са 50% дозе раствора Фортранса.

Болесници са високим крвним притиском треба чешће да контролишу притисак током припреме.

ВАЖНЕ НАПОМЕНЕ:

-У току припреме узимајте лекове које редовно користите, на дан прегледа попити терапију и не пити ништа.
-Седам дана пре прегледа треба престати са узимањем препарата гвожђа (Хеферол, Феррум, Тотхема, и сл.); ацетилсалицилне киселине (Аспирин, Цардиопирин, Андол, Ацисал, и сл.); клопидогрела (Плавиx, Зyлит, и сл.), антиреуматика (Диклофен, Бруфен, и сл.).
-Ако користите лекове који разређују крв (нпр. Фарин, Синтром, синкум 4, и др.) у болестима срчаних залистака, аритмија и тромбоза вена и плућа ОБАВЕЗНО консултовати ординирајућег лекара како бисте у одговарајуће време престали да их користите (по потреби спровести профилаксу антибиотицима).
-Четири дана пре прегледа не узимати лекове који изазивају затвор и лекове против кашља.
-Четири сата пре почетка прегледа не узимати лекове, течности, воду.
-Са собом понети налазе:  ККС са тромбоцитима, ПТ, ПТТ и ИНР из надлежне установе, који не треба да буду старији од 7 дана.
-На дан прегледа урадити ЕКГ.
-Уколико се преглед ради са премедикацијом (аналгоседација, краткотрајна општа анестезија), и уколико се уради терапијска колоноскопија (одстрањивање полипа-полипектомија), морате доћи на преглед у пратњи одрасле особе од Вашег поверења која ће Вас одвести кући.

Припрема пацијента за преглед компјутеризованом томографијом
  1. ПОНЕТИ ВАЖЕЋИ УПУТ
  2. УКОЛИКО СЕ РАДИ ЦТ ПРЕГЛЕД ГРУДНОГ КОША, АБДОМЕНА И КАРЛИЦЕ , НА ДАН ПРЕГЛЕДА ДОЋИ НАТАШТЕ (НЕ ЈЕСТИ).
  3. ПАЦИЈЕНТ ЈЕ ДУЖАН ДА НА ЗАКАЗАНИ ПРЕГЛЕД ПОНЕСЕ СВУ ПРЕТХОДНУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ ( ИЗВЕШТАЈ СПЕЦИЈАЛИСТЕ КОЈИ ЈЕ ТРАЖИО ЦТ ПРЕГЛЕД , ПРЕТХОДНЕ ИЗВЕШТАЈЕ СПЕЦИЈАЛИСТЕ, ОТПУСНЕ ЛИСТЕ , РАНИЈЕ РЕНДГЕНСКЕ СНИМКЕ , НАЛАЗЕ РАДИОЛОГА ОД РАНИЈЕГ ЦТ ,МР И УЛТРАЗВУЧНОГ ПРЕГЛЕДА СА СНИМЦИМА ИЛИ ЦД-ом.)
  4. ПОНЕТИ НА ПРЕГЛЕД лаб.НАЛАЗЕ У КРВИ( УРЕА И КРЕАТИНИН) НЕ СТАРИЈЕ ОД ДЕСЕТ ДАНА.
  5. ОСОБЕ КОЈЕ УЗИМАЈУ БИГВАНИДЕ – МЕТФОРМИН ( БОЛЕСНИЦИ КОЈИ БОЛУЈУ ОД ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ А КОРИСТЕ ЛЕКОВЕ ГЛУФОРМИН, ТЕФОР, СИОФОР , ГЛУКОПХАГЕ …) МОРАЈУ ПРЕКИНУТИ УЗИМАЊЕ ИСТИХ ДВА ДАНА ПРЕ ЦТ ПРЕГЛЕДА , НА ДАН ПРЕГЛЕДА И ДАН НАКОН ЗАВРШЕТКА СНИМАЊА СКЕНЕРОМ. ПРЕКИД ТЕРАПИЈЕ ОБАВЕЗНО УЗ КОНСУЛТАЦИЈУ ИЗАБРАНОГ ЛЕКАРА.
  6. У СЛУЧАЈУ ДА ПАЦИЈЕНТ ИМА АЛЕРГИЈУ НА ЛЕКОВЕ , ХРАНУ, УЈЕД ИНСЕКТА , ПРАШИНУ ИЛИ БИЛО КОЈУ ВРСТУ АЛЕРГИЈЕ ДУЖАН ЈЕ ДА ОБАВЕСТИ СВОГ ЛЕКАРА И МЕДИЦИНСКО ОСОБЉЕ КОЈЕ ОБАВЉА ПРЕГЛЕД. КОД ПАЦИЈЕНТА КОЈИ ИМА НЕКИ ВИД АЛЕРГИЈЕ ОБАВЕЗНА ЈЕ ТРОДНЕВНА АНТИАЛЕРГИЈСКА ПРИПРЕМА ПРЕ ПРЕГЛЕДА .ПАЦИЈЕНТИ КОЈИ ИМАЈУ АЛЕРГИЈУ , А НИСУ АДЕКВАТНО ПРИПРЕМЉЕНИ НЕЋЕ БИТИ ПРЕГЛЕДАНИ !НЕПРИПРЕМЉЕНИ ПАЦИЈЕНТИ, БЕЗ ОБЗИРА ШТО ЈЕ ПРЕГЛЕД ЗАКАЗАН, НЕЋЕ БИТИ ПРЕГЛЕДАНИ !
Магнетна резонанца – опис прегледа
-Преглед се обавља у специјалној МР сали где пацијент лежи на столу који се увлачи у цев МР апарата. За преглед није неопходна никаква премедикација , уколико Ваш лекар не одреди другачије.
-Преглед је апсолутно БЕЗБОЛАН И траје најмање 30-45минута.
-Неопходно је да се НЕ ПОМЕРАТЕ за време прегледа , а лекар ће Вас обавестити о завршетку прегледа. У току прегледа се чује бука (лупање) које потиче од промене градијента магнетног поља и нормална је техничка карактеристика апарата.
-За време прегледа Вам је омогућен говорни контакт са лекаром, а такође Вам је на располагању специјална пумпица чијим притиском можете прекинути преглед у случају бола, непријатности или страха.
Код мањег броја особа јавља се у току прегледа светлуцање у очима , као и метални укус у устима , али су то пролазни ефекти који престају по завршетку прегледа.
-Резултате прегледа који се добијају 1-2 дана након прегледа ће Вам саопштити лекар који Вас је прегледао.
-На основу клиничких искустава до сада није утврђено да МР преглед наноси штете људском организму, али се под извесним околностима МР преглед НЕ МОЖЕ ИСВЕСТИ БЕЗ ОПАСНОСТИ ПО ПАЦИЈЕНТА.
-Молимо Вас да обратите пажњу да МЕТАЛНИ ДЕЛИЋИ у магнетном пољу могу нанети штету Вама и особљу , па због тога НЕ СМЕТЕ УНЕТИ У МР САЛУ следеће предмете:
• Наочаре
• Апарат за слух
• Металне предмете за одела (шнале,значке, брошеве, каишеве и сл.)
• Шнале из косе и перике
• Ситне металне предмете из џепова (кључеве, оловке, ситан новац и сл.)
*НАПОМЕНА: За време прегледа пацијент не треба да буде нашминкан или да има лакирану косу. Такође Вас обавештавамо да магнетно поље има штетан утицај на сат и магнетне картице, па их треба одложити пре прегледа. Уколико имате питања везана за технологију прегледа и начин постављања дијагнозе, питајте наше лекаре и техничаре који воде Ваш преглед. Радо ће Вам помоћи давањем свих потребних информација. Својим потписом потврђујете да немате наведене контраиндикације за МР преглед , као И да сте се упознали са начином извођења прегледа.

Здравствени центар Ужице